hrvatski jezik

Pasmine Moloss Kluba

 
Kavkaski ovčar - Kavkazskaïa Ovtcharka - Caucasian Shepherd Dog

O pasmini ukratko...

Matična zemlja:
Rusija

Težina:
-

Visina psa:
mužjaci min. 65 cm, ženke min. 62 cm

Uporaba:
Ovčarski pas, pas čuvar, obrambeni pas

Životni vijek:
10-11 godina

Povijest
Porijeklo pasmine kako mu i samo ime kaže je iz zemljopisne regije Kavkaz koja se nalazi između Crnog mora i Kaspijskog jezera a čine ju zemlje: Gruzija, Armenija i Azerbejdžan. Zemlja porijekla po F.C.I.-u je Rusija, koja zemljopisno zahvaća samo sjeverni dio Kavkaza. Stoljećima su ta područja bila izolirana i prirodnim selekcijama stvorile su jednu od najboljih čuvarskih pasmina. Kavkaski ovčarski pas je možda najmanje ovčarski pas u svom izvornom postojanju, a puno više pas čuvar svojih gospodara, imanja i stoke od divljih zvijeri i lopova. On je u svom izvornom postojanju sigurno živio uz svoje gospodare nomadskim životom uz stada, ali kroz stoljeća ova pasmina je ipak izgubila nekadašnje izvanredne radne karakteristike. Danas je on prvenstveno izložbeni i čuvarski pas.

Osobine

Kavkaski ovčar je izrazito aktivan za psa svoje građe i puno je temperamentniji od većine moloških pasmina. Vrlo je nepovjerljiv prema strancima, a zna prema njima reagirati i vrlo agresivno ukoliko smatra da ovaj ugrožava njegov teritorij. To svakako nije pas za početnika! Ova pasmina je izraziti pripadnik čopora i dominacija vlasnika kao vođe čopora prema svom psu mora biti izrazita, a tada će kavkaski ovčar prema njemu iskazivati veliku vjernost i hrabrost da bi ga zaštitio. Uz pravilnu socijalizaciju i kontakt od malih nogu sa drugim psima, ljudima i djecom, izbjeći će se loše usmjerena agresivnost i nepovjerljivost ovih pasa. Vrlo sporo sazrijevaju i znaju biti tvrdoglavi, ali kao radna pasmina, koja je izvorno stalno bila u kontaktu s čovjekom i stadom, dosta brzo uči i usvaja. Vrlo je prilagodljiv klimatskim uvjetima. 

Kavkaskog ovčara određuje masivna i široka “medvjeđa glava“.  Kostur je snažan i čvrst u odnosu na njegovu visinu, ali nikako pretežak. Ovi psi su vrlo pokretljivi za svoju masu. Mužjaci su dosta krupniji od ženki. Pasmina je bila jako raširena na području istočne Europe pa postoje i velike raznolike u visini i masi. Mužjaci po standardu ne bi smjeli biti manji od 65 cm a ženke od 62 cm, ali danas nije neobično vidjeti kavkaskog ovčara visokog osamdesetak cm i k tome proporcionalne mase. Na dominantnoj i masivnoj glavi, visoko su nasađene padajuće uši. Nos mu je širok i crn. Oči su tamne, ovalne i duboko usađene. Zubi su snažni, nisu razmaknuti, a zagriz je škarast. Vrat mu je snažan a pokriva ga debela elastična koža. Leđa su ravna, široka i vrlo snažna. Prsa su duboka, u polukrugu dosežu do laktova. Prednje i stražnje noge moraju biti paralelne. Šape su izrazito velike ovalnog oblika. Može imati dugu, srednje dugu i kratku dlaku, ali uvijek s podlakom. Može biti u svim bojama od sive, pješčane, smeđe-crvene, tigraste, boje slame, bijele. Može biti i vrlo šaren ili pjegav ali nikako crn ili kestenjasto smeđ. Životni vijek im je 10-11 godina.

Natrag