hrvatski jezik

Pasmine Moloss Kluba

 
Argentinski pas - Dogo Argentino

O pasmini ukratko...

Matična zemlja:
Argentina

Težina:
45 - 60 kg (mužjaci) 38 - 45 kg (ženke)

Visina psa:
62 - 68 cm (mužjaci) 60 - 65 cm (ženke)

Uporaba:
Lovni pas

Životni vijek:
8 - 12 godina

Povijest
Povijest Doga počinje 1925 kada je argentinac Antonio Nores Martinez  odlučio borbenog psa iz Cordobe (Perro de Pelea Cordobés) pretvoriti u lovačkog psa koji bi bio sposoban loviti u čoporu divlje svinje i pume koje su stvarale probleme farmerima i stočarima. Osnovni problem s Perro de Pelea Cordobés bila je agresivnost prema drugim psima zbog čega su u lovu mogli sudjelovati samo mužjak i ženka, ako i to. Ponekad ni parenja nisu uspjevala jer bi se psi potukli. Problem je bio i to što su napadali i domaće životinje. Cilj razvoja nove rase bio je ukloniti prepreke suradnji pasa u lovu te dodavanje karakteristika lovačkih pasa poput njuha, sposobnosti dugotrajnog  trčanja, temperamenta te veličine i jačine ugriza.  Odrasli vepar lako ima 100-200 kg pa je jasna snaga i sposobnost potrebna da bi ga psi zadržali na mjestu i pritom ostali živi. Rase pomoću kojih su dodavane željene osobine su bile mnogobrojne: Pointer, Irski vučji hrt, Boxer, Njemačka doga, Bordoška doga, Bulldog, Bullterijer, Pirinejski planinski pas i Španjolski mastiff. Bijela boja je odabrana zbog vidljivosti pasa.

Osobine
U tipičnom lovu, psi su pušteni pored vlasnika na konjima i traže trag divljači. Kada ga nađu kreću se po njemu bez lajanja. Za ovo im je potrebna izdržljivost koju su dobili od Irskog vučjeg hrta. Kada psi stignu divljač, napadaju ju i zadržavaju do dolaska lovca. U ovom dijelu dolazi do izražaja snaga i eksplozivnost psa, ali i pamet i samokontrola. Neoprezan pas lako završi na kljovama. Temperament pasa je također bio prilagođen da bi se sa psima moglo lako živjeti i raditi. Rezultat tog uzgoja je atletski građen i izdržljiv pas, velike hrabrosti i otpornosti na bol ali i stabilnog karaktera te ekstremno privržen vlasnicima. Prema drugim psima nije agresivan, ali ne trpi pokušaje dominacije drugih. Dogu treba puno kretanja da bi potrošio energiju i stalna zanimacija. Dogo koji se dosađuje je u stanju brzo improvizirati novu “igračku” u vidu novina, kuhinjskih krpi ili namještaja. On voli imati vlasnike na oku i traži fizički kontakt, ako je u prilici leći će ne pored nogu, nego preko nogu. Prema gostima je prvenstveno znatiželjan i traži pažnju. Djecu voli i vrlo je strpljiv i tolerantan, a visok prag boli mu omogućava da mirno pretrpi poneko povlačenje za uši ili slično. Druge kućne ljubimce poput mačaka ili ptica zbog jakog lovačkog nagona najčešće smatra lovinom tako da je te kombinacije preporučljivo izbjegavati. Odgoj i socijalizacija trebaju rano početi da bi se izbjegli problemi kada narastu. Dogo je svjestan svoje snage i pokušat će biti dominantan ako mu se to dozvoli. On brzo i lako uči i zainteresiran je za rad i učenje, no lako reagira na distrakcije poput mirisa i događaja iz okoline pa ga treba držati koncentriranim na vlasnika. Ne reagira najbolje na kažnjavanje pa za odgoj treba primjenjivati metode zasnivane na nagrađivanju, inače zna djelovati tvrdoglavo ili čak povrijeđeno. Ovo je pas u kojem su uspješno spojene mnoge suprotnosti: trkač na duge staze i sprinter, nemilosrdni lovac i kućni ljubimac. Vlasnik ovakvog psa mora u njega uložiti puno truda (a ponekad i živaca), znati puno o rasi, njenoj povijesti, namjeni i ponašanju ali konačna nagrada vrijedi truda: prijatelj koji vam se stvarno zna “uvući pod kožu.” 

Dogo je pas molosoidnog tipa, atletski građen, ali bez pretjerivanja. Pojava je elegantna i snažna zbog mišića koji moraju biti dobro razvijeni i vidljivi ispod kože koja je elastična i pripijena uz tijelo osim pod vratom. Korak je miran i opušten, ali pun energije. Glava je jaka s njuškom koja je duga pola glave. Mišići za žvakanje su vrlo izraženi i zbog njih je vrh glave konkavan. Koža oko očiju i usta kao i nos moraju biti crno pigmentirani. Oči su tamne. Zubi su veliki i ugriz je škarast. Vrat je jak i prekriven debelom kožom. Prsa su široka i duboka otprilike do ispod laktova. Leđa su jaka i mišićava. Rep je dugačak i jak. Životni vijek mu je 8 - 12 godina.
Uzgajivačnice

El Rey De Las Pampas F.C.I. 104/07
Zagreb HR
elreydelaspampas@yahoo.com
www.elreydelaspampas.com

Rarum Virtatis F.C.I. 89/08
Volavje 54, 10 450 Jastrebarsko
+385 0981773420
info@rarumvirtatis.com
www.rarumvirtatis.com

Natrag